روز ملی خانواده

با موضوع : " تحکیم بنیان خانواده ، سبک زندگی اسلامی ایرانی و مدیریت فضای مجازی"

 تهران/ شهریور 97

در نشست تخصصی که به همت امور بانوان و خانواده مرکز سرمایه انسانی صداسیما و مشارکت شبکه ارتباطی سازمانهای غیر دولتی زنان و خانواده جمهوری اسلامی ایران و انجمن دوستداران خانواده موفق در روز ملی خانواده مورخ ۹۷/۰۶/۱۹ با محوریت تحکیم بنیان خانواده ، سبک زندگی اسلامی ایرانی و مدیریت فضای مجازی برگزار شد ، جمعی از مدیران ، تهیه کنندگان ، کارگردانان رسانه ملی و مدیران شبکه ارتباطی سازمانهای غیردولتی زنان و خانواده حضور داشتند .

در این نشست تخصصی جناب آقای دکتر کلباسی رئیس  محترم مرکز سرمایه انسانی ضمن اشاره به تحقیق جامعی که توسط مرکز پژوهش و سنجش افکار درباره سبک زندگی اسلامی ایرانی انجام شده ؛ اظهار داشت :  در این تحقیق به یافته هایی رسیده ایم که می تواند افق دید برنامه سازان را در فضای تحکیم خانواده منسجم کند. . تهیه کننده موفق کسی است که در میان مخاطب اش زندگی کند و جنس اداب و رفتارش را بشناسد و یافته هایش را در پوششی زیبا و جذاب به مخاطب ارائه دهد.

دکتر کلباسی در ادامه به دو راهکار تبلیغی و محتوای پیام اشاره نمود و بیان داشت : در راهکار تبلیغی باید با حفظ شیوه مستقیم، تاکیدمان بر روش های غیر مستقیم و نامحسوس باشد چرا که الگو دهی به شکل غیرمستقیم در سریال ها و برنامه های ترکیبی اثرگذار تر است.

رئیس مرکز سرمایه انسانی  در بحث محتوای پیام نقش زنان را بسیار موثر دانست و گفت: وقتی صحبت از خانواده می شود عضو اصلی آن زنان و مادرانی هستند که می توانند روی افراد خانواده تاثیر بگذارند پس برنامه ساز نیز باید برنامه های آموزشی خاصی را برای بالا بردن سطح آگاهی زنان تدارک ببیند .

وی نمایش فضاهای عاطفی و محبت آمیز در میان خانواده های ایرانی را عامل مهمی در تحکیم بنیان خانواده دانست و گفت: می توان معیارهای مذهبی مان را در قالب سریال های خانوادگی و شبانه مانند سریال «پدر» که چندی پیش روی آنتن شبکه دو سیما رفت ببینیم و الگوی خوبی برای این سبک از زندگی به مخاطب ارائه دهیم.

دکتر کلباسی در اتمام سخنان اظهار داشت :  منظور ما از دکور ایرانی و اسلامی لزوما برگشت به اِلمان های قدیمی و سنتی نیست ؛ بلکه هر برنامه بنا به فراخورش باید ضمن حفظ زیبایی بصری ، روی داشته های اصیل ایرانی نیز تاکید کند.

در ابتدا خانم سپهری مشاور امور بانوان و خانواده مرکز سرمایه انسانی ضمن خوش امدگویی به مدعوین ، خانواده را عنصر اصلی جامعه دانست و اظهار داشت : خانواده سالم ، سرزنده و با نشاط سبب سلامت جامعه و پیشرفت آن خواهد شد . در عصر ما که فناوری اطلاعات و مدرنیته رویکرد خانواده را تغییر می دهد و خانواده در معرض مزاحمت ها و تهدید ها ی بیرونی قرار گرفته است نیاز جدی به تبیین شاخص های خانواده پایدار و موفق،  و ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی و ارتقاء  سواد رسانه ای می باشد .


از دیگر سخنرانان این نشست سرکار خانم دکتر شکوه نوابی نژاد متخصص مشاوره خانواده ، روانشناس و رئیس شبکه ارتباطی سازمان های غیر دولتی زنان بود .

وی پیرامون راهکارهای تحکیم خانواده و کاهش طلاق صحبت کرد. دکتر نوابی نژاد اظهار داشت : هرچند خانواده مسئول اجتماعی شدن و تربیت فرزندان است اما اکنون فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نیز در این تربیت سهیم هستند و حتی گاهی نقش خانواده را نیز کمرنگ می کنند. به گفته رئیس شبکه ارتباطی سازمان های غیر دولتی زنان حضور فعال زنان در بازار کار و استقلال مالی تمایل آنها را به سمت ناسازگاری سوق می دهد اما باید این حس کنترل شود و اهمیت خانواده و آرامش و آسایش در این استقلال مالی قربانی نشود. وی عواملی چون انتخاب نادرست، نداشتن تعلقات مذهبی، عدم درک و تفاهم متقابل و نداشتن مهارت های ارتباطی را مهمترین دلایل طلاق در 5 سال اول زندگی دانست.


نوابی نژاد مهمترین راهکار عبور از این بحران را شناخت پایه های تحکیم خانواده و درک فضاهای نوین ارتباطی دانست و افزود: عوامل فرهنگی، اقتصادی و رسانه ای در این میان مهم هستند و باید با شناخت کامل از فضای مجازی تعامل درست با آن را بیاموزیم.

در ادامه این نشست  دکتر متین فر استاد دانشگاه و معاون سواد مجازی سازمان سراج بیانات خود را با موضوع بررسی آسیب های فضای مجازی با رویکرد پیشگیری ،آموزش و درمان آغاز کرد. وی با اشاره به نسل دهه هفتاد که نسلی کوشا با هوش هیجانی بالا است گفت: نسل امروز که ما با آنها همواره بر سر حضورشان در فضای مجازی بحث و جدل داریم نسلی است که آسیب های محلی را به آسیب های جهانی تبدیل کرده و از فضای راکد به سیال، از مرحله محدود به فراگیر و از لحظات کند به سریع تغییر کرده است.

متین فر تاکید کرد: اگر خانواده  به تکنیک اقناع و سواد رسانه ای آشنا نباشد آسیب خواهد دید و با آسیبی گسترده، نامحدود متمایل به بی نهایت روبرو خواهد شد.

این کارشناس فضای مجازی با اشاره به لزوم ارتقای سواد مجازی و سواد رسانه ای اظهار داشت : رفتار دینی، اعتماد جامعه و کنترل مادی گرایی و تجمل گرایی می تواند راهکار مناسبی برای کنترل این فضا باشد.

دکتر مریم اردبیلی استاد دانشگاه و آینده پژوه نیز در این نشست ضمن تاکید بر لزوم توجه به سبک زندگی اسلامی - ایرانی و همسان سازی آن با نیازهای امروز اظهار داشت : در سبک زندگی ایرانی اسلامی قرار نیست همه یک فضا را تجربه کنند ، چرا که  این نگاه باید با مفاهیم و نیازهای امروز همسان شود.

درپایان پس از طرح سوالات توسط مدعوین و پاسخگویی توسط اساتید نشست خاتمه یافت . لازم به ذکر است  اکثر مدعوین ضمن استقبال از این مراسم ، خواستار برگزاری اینگونه نشستهای تخصصی  شدند .