چهارمین نشست استانی شبکه سازمان‌های غیردولتی زنان

 نشست فوق در مورخ ۴مهر ماه ۹۸ در استان مازندران، شهرستان آمل، به میزبانی سرکار خانم رودگرمنش و با حضور اکثریت اعضای شورای مرکزی، برگزار گردید.

در این نشست که با حضور مدیران عامل سازمان های غیردولتی زنان فعال در سطح استان، مسئولین و فعالان بخش دولتی از کلیه ادارات و مراکز دولتی استان وشهرستان، نمایندگان امور بانوان ادارات‌ کل‌ استانی در کمیسیون بانوان ومشاور محترم استاندار در امور زنان و خانواده، تشکیل یافت.

جناب آقای قدرت الله ناییج نژاد معاون سیاسی اجتماعی فرمانداری ویژه شهرستان آمل، ضمن خیرمقدم به حضار و اعضای شورای مرکزی شبکه، ازحضور فعال وپرشور نمایندگان دستگاه‌های دولتی و سمن های استانی تشکر و قدردانی به عمل آورد و ضمن تاکید بر ادامه داشتن چنین نشست هایی در عملیاتی نمودن مصوبات آن  تاکید کرد. درادامه سرکارخانم رودگرمنش ضمن خیرمقدم به میهمانان، باارائه گزارش اقدامات موثر سمن های فعال، برهمفکري، همکاري و مشارکت تک‌تک سازمان‌های‌مردم‌نهاد دراجرای‌ برنامه‌های توسعه‌ای چه در بخش عمرانی و چه در دیگر بخش‌ها، تاکید نمودند .ایشان هم چنین ازحمایت و همدلی سمن‌ها و مسئولین امرشهرستان آمل دربرگزاری این نشست قدردانی به عمل آوردند.

در ادامه این نشست  سرکار خانم دکتر نوابی نژاد ریاست محترم شبکه،ضمن معرفی شبکه بعنوان اولین وتنها ساختار غیر دولتی نظام مند حوزه زنان و خانواده در ج .ا .ا ،اهداف و ماموریت‌های شبکه را بیان فرمودند .

ایشان بابیان اینکه ، سازمان های غیردولتی زنان بویژه شبکه زنان، بعد از کنفرانس جهانی زنان در پکن در سال 1374 شکل گرفتند، افزودند؛ شبکه ارتباطی سازمانهای غیر دولتی زنان تنها شبکه گسترده قانونی از سمن های فعال در حوزه زنان در ایران است که با برخورداری از مقام مشورتی سازمان ملل( اکوسوک ) با سابقه حدود 24 سال و همراهی بیش از 480 سازمان غیر دولتی زنان عضو شبکه از سراسر کشور، فعالیت دارد .

هم چنین ایشان به کانون ها ، انجمن ها ، گروه های نیکوکاری ، خیریه های مدرسه ساز و تعاونی‌ها به عنوان اشکال بارز مشارکت NGO,s  نام برده و اظهار داشتند ؛ سمن های گروه زنان و خانواده امروزه در سطح ملی و بین المللی در حوزه های مختلف در زمینه توسعه جامعه حضور و فعالیت دارند.

وی ادامه داد : NGO,s مذاهب رسمی کشور مانند کلیمی ، مسیحی ، زرتشتی و آشوری در کنار دیگر سمن های آموزشی ، پژوهشی ،  بهداشتی ، محیط زیست ، جوانان ، خیریه  ، حمایت از زنان سرپرست خانوار، حوادث غیر مترقبه  و آسیب شناسی اجتماعی و خانوادگی و.... در سطح کشور  فعالیت دارند.

رئیس شبکه ارتباطی سازمانهای غیر دولتی زنان تصریح کرد : این سمن ها در شبکه ، بعنوان ابزار اجتماعی برای کمک به حاکمیت و اهرمی توانمند جهت پیشبرد برنامه های حمایتی و توانمند سازی زنان در اقشار مختلف حضور فعال دارند .

ایشان در خصوص برنامه های آتی شبکه اظهار داشتند : گسترش و ارتقای جایگاه سمن های زنان ،طراحی نظام تشکل‌ها به خصوص خیریه‌ها برای مواقع بحرانی ، افزایش تشکل های دارای مقام مشورتی از شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل ، توانمند سازی سمن ها درزمینه های مختلف از طریق آموزش، ارتقا آگاهی زنان و آموزش مهارتهای زندگی توسط سمن‌ها در امر ترویج ازدواج و مشاوره قبل ،حین وپس از ازدواج از شاخص‌ترین فعالیت‌های شبکه در امسال و سال آتی می‌باشد .

سپس کلیه حضار، در فضایی صمیمانه، ضمن معرفی سمن ویا دستگاه اجرایی مربوطه، شرح  کوتاهی از اقدامات و فعالیت های سازمانی خود در حوزه زنان را ارائه  نمودند ، همچنین اعضای شورای مرکزی حاضر درنشست با معرفی خود وسمن مربوطه ازبرگزار کنندگان قدردانی نمودند .

درادامه این نشست، مطالبی توسط اعضای شورای مرکزی شبکه، در مساِل مبتلابه جامعه و خانواده در حوزه های تخصصی، به شرح ذیل عنوان گردید :

سرکار خانم منفرد عضو شورای مرکزی شبکه و مدیر عامل انجمن زنان طرفدار توسعه پایدار محیط زیست ، با ارائه مسائلی در خصوص امنیت محیط زیست و حفظ آن به تبیین نقش زنان در حفظ محیط زیست پرداختند.

مهندس منفرد با توجه به اهمیت نقش زنان در حفظ محیط زیست معتقدند : امروزه شکی نیست که، توسعه انسان محور بدون حفاظت ازمحیط زیست ممکن نیست و حفاظت از محیط زیست بدون حضور جدی زنان محقق نخواهد شد. اکنون که محیط زیست مورد تعرض انسانها و سلامت شهروندان در خطر قرار گرفته، بهره مندی از نقش آفرینی زنان، و فعالان محیط زیست کار مدیران توانمند و عاقبت نگر است.

ایشان در ادامه، ضمن برشماری معضلات و مشکلات زیست محیطی خطه شمالی کشور، نظیر عدم مطالعه و ارزیابی آزاد راه شمال، جاده ابر، استفاده نادرست و قاچاق ازچوب های جنگلی، متذکر شدند؛ معضل آلودگی‌های ناشی از مواد زائد جامد، از مهم‌ترین اولویت‌های زیست محیطی دراین استان می‌باشدکه فعالیت جدی سازمان‌های مردم نهاد در یاری‌رسانی به دستگاه‌های تصمیم‌گیر و مجری، در امرحفظ منابع طبیعی کشور، از جمله جنگل، تامین آب کشاورزی ،تامین آب آشامیدنی سالم حذف مصرف کودهای شیمیایی در کشاورزی و جایگزینی کمپوست بعنوان کود سالم ،حذف و یا تقلیل ظروف و مواد پلاستیک و... را طلب میکند .

 آموزش‌های چهره به چهره در جهت تفکیک زباله‌های خطرناک، مواد آلی و زباله‌های خشک، با همکاری سازمان‌هایی چون شهرداری و محیط‌زیست از راه‌کارهای اصلی در رفع این معظلات می باشد.

سرکار خانم صدر، عضو شورای مرکزی شبکه و مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با دخانیات ایران ، دومین ارائه کننده مطلب بودند. ایشان در رابطه با مصرف دخانیات در ایران و جهان و رشد مصرف سیگار و قلیان و کاهش سن مصرف در میان زنان و دختران، مطالبی را ارائه کردند.

ایشان در بخشی از سخنان خود اظهار داشتند: زنان حدود 20 درصد از یک میلیارد و چهارصد میلیون فرد سیگاری در سراسر جهان را تشکیل میدهند و در عین حال متاسفانه این آمار رو به افزایش است. شیوع رو به رشد استعمال دخانیات در بین دختران و زنان، معضل مهمی به حساب می آید. طی گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2010 با عنوان "زنان و سلامت" اعلام شد که آمار تبلیغات دخانی برای هدف قرار دادن دختران رو به افزایش است.

آمار 151 کشور مختلف نشان می دهد که در حدود 7 درصد دختران نوجوان سیگار مصرف می کنند، در حالی که میزان پسران نوجوان سیگاری در این کشورها 12 درصد است .در برخی کشورها تعداد دختران و پسران سیگاری برابر است.در ایران متاسفانه، آمارها حاکی از این است که افزایش نسبی مصرف دخانیات را در بین زنان داشته‌ایم. همچنین مصرف دخانیات در گروه سنی ۱۳ تا ۱۵ سال در دختران نسبت به پسران افزایش بیشتری داشته است.

مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در ادامه تاکید کردحدود هشت درصد زنان و ۲۲ درصد از مردان در محیط‌های کاری اعم از اماکن عمومی یا ادارات مواجهه با دود دخانیات دارند.

وی در پایان گفت: بنا بر آمار سال ۹۵ در محیط‌های منازل هم حدود ۲۵ درصد از زنان در معرض دود دخانیات هستند. این آمار نگرانی بیشتری را به وجود می‌آورد و نشانگر این است که آگاهی‌های لازم از خطرات استعمال دخانیات و دود ناشی از آن وجود ندارد.  خطر ابتلا به بیماری‌ها و سرطان‌ها در کسانی که در معرض دود سیگار هستند، نیز افزایش می‌یابد. بنابراین باید آگاهی و آموزش‌های لازم به مردم ارایه داده شود، که در این خصوص سمن ها نقش مهم و تاثیر گذاری در ترویج مضرات دخانیات دارند .

سرکار خانم دکتر مجد عضو شورای مرکزی شبکه و مدیر عامل خیریه ام البنین سلام الله نیز بعنوان آخرین عضو ارائه کننده مطلب بودند که در خصوص فعالیت‌های انجام شده طی ماه‌های اخیر  به منظور تشکیل زنجیره‌ای موسسات نیکوکاری و خیریه، توانمند سازی و بهبود مستمر موسسات نیکوکاری، مدل های مدیریتی نوین در تامین مالی موسسات خیریه با تکیه بر فضای مجازی، مطالبی را ارائه کردند.

ایشان در بخشی از سخنان خود اظهار داشتند که : شبکه به منظور ایجاد ارتباط وهم افزایی بین سمن های نیکوکاری عضو و بهره گیری ازتجارب موفق آنها برای مواقع بحران وکمک به بهره گیریاز منابع و سرمایه های یکدیگر(جهت کمک به بهبود مستمرسطح کیفیت زندگی اقشار آسیب پذیر)اقدام به برگزاری کارگاه آموزشی در مشهد مقدس نمود . دراین کارگاه اعضا با رویکردهای نوین در امر رفاه اجتماعی ، روشهای تامین مالی هوشمندانه و خلاق با تکیه بر فضای مجازی، و حرکت به سمت کارآفرینی اجتماعی از طریق اساتید برجسته آشنا شدند .

در پایان جلسه نیز زمان مناسبی برای پرسش و پاسخ در خصوص موارد مختلف در نظر گرفته شد که حضار به بیان نظرات و مسائل ‌ومشکلات خود پرداختند.

بعد از ظهر همان روز نیز در جلسه شورای مرکزی شبکه با حضور اعضای حاضر در استان با دستور کار ذیل تشکیل گردید:

  1. بررسی نقاط قوت و ضعف برنامه های سفرهای استانی جهت برنامه ریزی مناسب برای سفرهای آتی
  2. تصویب نمونه های پیشنهادی کارت عضویت در شبکه