نشست تخصصی  زنان ،ایمنی غذایی ،و بیو تکنولوژی

تهران/ 7 تیر ماه 1397

بررسی های انجام شده نشان می دهد که جهان برای تامین مواد غذایی ۹ میلیارد نفر تا سال ۲۰۵۰ مجبور است تولید مواد غذایی را حداقل ۵۰ درصد افزایش دهد. این در حالی است که تغییرات اقلیمی تاکنون بیش از ۲۵ درصد از محصولات کشاورزی را از بین برده است. زمین‌های کشاورزی، تنوع زیستی، اقیانوس‌ها، جنگل‌ها و سایر منابع طبیعی با نرخ بی‌سابقه‌ای از بین می‌روند. همچنین براساس پیش بینی‌های انجام گرفته توسط سازمان ملل در صورتی که نرخ رشد جمعیت تا سال 2050 ثابت بماند، ۵۱ درصد مردم جهان به واردات مواد غذایی نیاز خواهند داشت .اهمیت حفظ امنیت غذایی بسیاری از کشورهای به اصطلاح توسعه یافته را مجبور به تامین مواد غذایی وابسته  به کشورهای مختلف کرده است .  لازم به ذکر است که در مورد محصولات تراریخته در جمهوری اسلامی ایران نگرش های انتقادی وجود دارد نظیر بسیاری از کشورها که با تولید و مصرف آن مخالفند به جهت انتقادات وارده به این نوع محصولات و برای روشنگری موضوع شبکه سازمان های غیردولتی زنان با همکاری انجمن زنان ایرانی طرفدار توسعه پایدار محیط زیست اقدام به برگزاری نشست تخصصی زنان ایمنی غذایی و بیوتکنولوژی نموده است. هدف از برگزاری این نشست آشناسازی نمایندگان سازمان های غیردولتی با مسائل حقوی پروتوکل کارتاهنا در تامین امنیت غذایی است.

 ایمنی زیستی برای همه  Bio safety for all   

*فناوری زیستی :

فناوری زیستی یا بیوتکنولوژی یعنی بکارگیری یا کاربرد موجودات زنده یا اجزائ آن برای تولید فراورده های غذایی ، داروسازی ، صنعتی ، و یا موجودات زنده با خصوصیات ویژه می باشد .

و ایمنی زیستی دستور العمل هایی است که برای محافظت شخص و یا محیط زیست از آسیب یا مخاطرات محصولات دستکاری ژنتیکی شده بکار گرفته می شود .

*اهداف :

برگزاری چنین نشست هایی با اهداف ذیل انجام پذیر است زیرا که زنان به محیط زیست، حفظ آن و سلامت خود و جامعه خویش علاقه مند هستند و فعالیت های زیست محیطی با روحیه آنان سازگارتر است . به این دلیل براحتی وارد تشکل های غیر دولتی زیست محیطی می شوند و بسیار هم فعال می باشند .

انجمن زنان ایرانی طرفدار توسعه پایدار محیط زیست تا کنون با همکاری متخصصان زیست محیطی در امر محصولات دستکاری شده ژنتیکی و با پشتیبانی معاونت آموزش سازمان حفاظت محیط زیست و مدیر هماهنگ کننده ملی پروژه توانمند سازی ایمنی زیستی در  جمهوری اسلامی ایران ، مبادرت به برگزاری نشست و کارگاه های  اطلاع رسانی در زمینه تولیدات جهانی تراریخته و معاهده کارتاهنا نموده است که در سطح کشور  در 6 استان  منتخب برگزار گردیده است.  این 6 استان به ترتیب :

استان های تهران ،هرمزگان، قم، مازندران ، گیلان و تهران می باشند .

نشست تخصصی زنان امنیت غذایی و بیوتکنولوژی با هدف:  « بررسی محصولات تراریخته ، مزایا و معایب آن» در تهران با همکاری شبکه سازمان های غیر دولتی زنان با تعداد اعضای بیش از  200 سازمان غیر دولتی زنان در سطح کشور برگزار گردید. این روش بهترین گزینش انجمن  در اطلاع رسانی و آشنا سازی با پروتوکل کارتاهنا و دستور العمل های آن بود . این نشست در تاریخ هفتم تیرماه 1397 در محل دفتر مرکزی شبکه برگزار گردید .لازم به ذکر است که از طریق پست الکترونیک و فضای مجازی به کلیه اعضای شبکه جهت شرکت در نشست اطلاع رسانی گردید .

از جمع 35 نفر شرکت کننده در نشست تعداد شش نماینده از سازمان های غیر دولتی زنان در شهرستان های کشورشرکت داشتند .

در خاتمه به کلیه شرکت کنندگان حاضر در نشست گواهی ارایه گردید .

*برنامه و سخنرانان:

*تلاوت  قران کریم

*خوش آمد گوئی و معرفی اهداف شبکه توسط رئیس شبکه ارتباطی سازمان های غیر دولتی زنان  سرکار خانم دکتر شکوه نوابی نژاد .

*توجیه نشست تخصصی زنان، ایمنی غذایی و بیوتکنولوژی توسط سرکار خانم مهندس شهلا فارسی منفرد مدیر عامل انجمن زنان طرفدار توسعه پایدار محیط زیست .


*معرفی فعالیت های مدیریت هماهنگی پروژه توانمند سازی ایمنی زیستی سازمان محیط زیست توسط جناب اقای دکتر اسکندر امیدی نیا مدیرمحترم دفتر هماهنگی 

*نمایش  ودیو کلیپ اشنا سازی شرکت کنندگان با محصولات تراریخته GMO

GENETIC ENGINEERING THE WORLD’s GREATEST SCAM                   

*ارایه سخنرانی به همراه پاورپوینت تحت عنوان "محصولات تراریخته در خدمت تولید محصولات و محیط زیست سالم "  توسط دکتر مسعود توحید فر استاد دانشگاه شهید بهشتی گروه بیوتکنولوژی 

*بررسی مسایل حقوقی ایمنی زیستی و پروتوکل کارتاهینا و آشنایی با چارچوب حقوقی بین المللی و داخلی محصولات دستورزی شده ژنتیکی (تراژنه/ تراریخته) و تبعات آن توسط جناب اقای مهندس علی رزم خواه .

-پرسش و پاسخ : بسیاری از شرکت کنندگان به محصولات تراریخته انتقاد داشتند و بر این باور بودند که محصولات تراریخته با دستکاری ژنتیکی از حالت عادی خارج شده اند . برخی از ابهامات ، سوالات و انتقادات اعضا و حاضرین به شرح ذیل است:

-محصولات تراریخته و دستکاری ژنتیکی (انتقال ژن حیوان به گیاه )

-عقیم نمودن نسل ها

-مقاصد و منافع سازمان های تجاری و سیاسی جهان

-استفاده قدرت های جهانی از محصولات تراریخته مانند امریکا

-وابستگی کشورهای هدف با واردات این محصولات

-عدم استفاده بسیاری از کشوره های اروپایی از این محصولات

-ارتباط این محصولات با انواع بیماری ها مانند ؛ سرطان ، اوتویسم ، سمی شدن خون مادر و جنین ، پارکینسون ، آلزایمر و ...

-جهش ژنتیکی

- کاهش تنوع زیستی و خطر برای محیط زیست

-و سایر موضوعات

- جمع بندی: و ایجاد ارتباط در فضای مجازی با مدیر هماهنگی پروژه محیط زیست و محصولات تراریخته.